čtvrtek 4. července 2013

MOJE DENIVKA :O)

Od včerejška je u nás zataženo a prší :o( a tak na zahrádku se dnes asi nedostanu .
 Šáhla jsem tedy do svojich foteček které mám ze zahrádky nafocené a vložím sem moji krasavici Denivku.Mám zatím jen oranžovou ale už mám slíbenou žlutou ale ta mě pokvete a bude dělat radost až příští rok....Dočetla jsem se že jich je přez 100 druhů :o)
A tady je má krasavice :o)




Text jsem si vypůjčila zde--- http://www.e-zahradnik.cz/clanky.php?id=79 :o)


Denní lilie – u nás denivka (Hemerocallis), byla dlouhou dobu opomíjenou rostlinou. Krčila se někde v koutech zahrad a čekala na svou příležitost zazářit. Její dekorativnost a druhová pestrost však v posledních letech uchvátila zahradníky i šlechtitele, kteří pozvedli denivku mezi nejdekorativnější rostliny, které si srovnání s lilií opravdu zaslouží.
Většinou jsou Hemerocalisy, jak jsou denivky také označovány, vysoké mezi 70 a 80 cm. Jsou to výrazně olistěné rostliny, z jejichž středu vyrůstají dlouhé květní stvoly. Ty však mohou dosahovat výšky až 150 cm. Kvetou v průběhu července až srpna a jednotlivé květy opravdu déle než jeden den nevydrží. V ten moment ale už rozkvétá další květ.
Barvy dnešních druhů denivek jsou velmi rozmanité. Květy září barvami od žluté a oranžové přes červenou až po temně hnědé odstíny. Často mají i sametový povrch. Žluté květy se otvírají spíše na noc a u některých druhů vydrží celý příští den. Oranžové a červené květy se otvírají během dne.
Hemerocalisy si oblíbily slunné nebo pohostinné místo se spíše sušší půdou. Časem se rozrůstají ve velký trs, ten však není nutné dělit. Ve velkém tyto květiny zvlášť pěkně vynikají.
Množíme je dělením trsů a jejich vysazením do výživné zahradní zeminy. Sázíme je nepříliš hluboko, tak, aby kořenový krček nebyl hlouběji než 3 cm pod úrovní půdy.
Na jaře se někdy objeví hniloba báze mladých výhonků. Tu způsobují buď houbové infekce, nebo přehnojení půdy. Většinou postačí očištění rostliny a její ponechání na vzduchu. Denivky hravě dorovnají své krátkodobé kvetení množstvím svých květů, u některých druhů vykvete dokonce na jednom stonku až sto květů.
Tato krásná rostlina má bohužel i svého specifického škůdce – plodomorku denivkovou. Na rostlinách se objevuje od konce jara do poloviny léta. Květní pupeny jsou abnormálně zvětšené, ale nerozvíjí se a později uhynou. Obrana je jediná, odstraňování a následné pálení napadených pupenů. Později kvetoucí odrůdy tomuto napadení unikají.
V čínské kuchyni jsou dokonce poupata některých denivek vítaným doplňkem jídelníčku.





Tak a ted se jdu ještě podívat co je nového u Vás a pak se zašiju na své oblíbené místečko s háčkem v ruce a budu s ním vesele kmitat :o)
Mějte se krásně a užívejte si léta..
                                                 Martina

21 komentářů:

  1. Tak u nás je dnes pařák... Máme sucho... Chtělo by to déšť. Krásná květina. L

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedy Lucko to se tam u Vás tedy máte :o) Ted nám na chvilenku přestalo pršet ale sluníčko je zatím pořád schované .Děkuju také se mě líbí :o)

      Vymazat
  2. Krásná! A já pořád, že mi někoho připomíná - a je jasno! Jinak je mimochodem jasno celkem i u nás, nepršelo ani včera, ani dnes, teď momentálně svítí sluníčko. Tak ho posílám k Tobě, Martinko!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Martí! :-)
    Koukám, že to tu máš krapet nové! Moc pěkné! :-)

    Denivka je nádherná! No vidíš, já vůbec nevěděla, že je to denní lilie! Moje babička také měla tuto oranžovou. :-)
    U nás pršelo ráno, pak bylo pod mrakem a celkem chlad, ale teď už tu máme slunko a teplo (dusno), to proto, že taťka šel na tenis, tak se vyjasnilo! :-D To počasí jde taťkovi naproti! :-D

    Martí, měj se krásně a ať ti háček kmitá! :-)
    Ahoooooooooooj!!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šári nějak se mě vytratil koukám příspěvek co jsem ti psala tak ještě jednou ho zkusím napsat :o)
      Nové to tu sice trošku je ale nějak se mě to nepovedlo jak si myslela ale už se mě stím nechtělo se mordovat tak až bude trošku času to předělám :o))
      Háček už dokmital mám hotovou dečku pro moc sestřičku na její přání :o)) Měj se mooooooc kráááásně :o)

      Vymazat
  4. Ahoj Marti, denivka je nádherná, má krásnou barvu! U nás zatím neprší, ale je jako před bouřkou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alis děkuju také se mě líbí :o) U nás už také neprší ale dusno je děsné a pod mrakem je pořád...

      Vymazat
  5. Marti denivka nádherná.U nás sprchlo chvilku dopoledne,ale jinak zatažíno-snad bude zítra líp.krásný víkend.Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také už přestalo pršet ale pod mrakem je pořád.Také doufám že zítra už bude lépe :o) I Tobě Raduško krásný víkend :o)

      Vymazat
  6. Piękna! Ja nie mam w swoim ogrodzie tej cudnej rośliny. Takie cudne zdjęcia....

    OdpovědětVymazat
  7. Martinko, mám úplně stejnou .... je nádherná ... u nás ještě dneska svítilo krásně sluníčko ... snad se to zítra nepokazí ... Marki

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný trs Marti, mám taky oranžovou:-)

    OdpovědětVymazat
  9. jsem netušila, že jsou i jiné barvy, znám a viděla jsem jen tu oranžovou jako máte vy, ale takhle bohatou ji neznám, máte ji náramnou:-))) krásný večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to také nevěděla až letos jsem poprvé viděla ještě tu žlutou kterou už mám slíbenou tak příští rok bych už nějaká ty kvítka mít také měla :o) A že jsou ostatní barvičky jsem se dozvěděla až při psaní tohoto příspěvku :o)

      Vymazat
  10. Máš krásnou ,velikou denivku Marti,já jich mám několik,pomalu začínají rozkvétat ,pak je nafotím a ukážu na blogu.Přeji krásný víkend Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Maruško Denivka se hrozně rozrůstá to ji rok co rok zmenšuju jinak bych snad už ji měla po celé zahrádce :o)
      Těším se na tvé Denivky :o)

      Vymazat
  11. Eliško děkuju za návštěvu :o) Mě kvetou každý rok ale je pravda že letos kivetu obzvláště bohatě :o)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komentáře :o)
Občas jsem ve skluzu trošku s odpovídáním ale čtu Vás všechny poctivě hned ♥