neděle 10. května 2015

♥MAMINKY♥

Maminka je osoba,
která si všimne,
že zbyly jen čtyři kusy dortu pro pět lidí, a která hned prohlásí,že dorty nikdy neměla ráda.

Maminky mějte krásný zbytek dne.
DNEŠNÍ PRANOSTIKA:
10.května podle starého kalendáře se slavily Svatodušní svátky.
Podle nového slaví svátek Blažena a slaví se Den matek.
Prší-li na svatého Ducha-jsou klepána žita.
  Svátky, které tak či onak vzdávaly hold ženám, mají ve světě dlouhou tradici. Už ve starém Řecku vzdávali poctu ženám – dárkyním života. I později se svátek matek uznával například v Anglii, kde se uctívala tzv. Mateřská neděle (Mothering Sunday).
            Myšlenka, aby se tento den oslavoval mezinárodně a pravidelně, vznikla ve 20. století. Mělo se tak dít na počest Anny Reevers Jarvisové, která celý život bojovala za práva matek. To bylo v roce 1907 a o pět let později vyhlásil tehdejší prezident USA Woodrow Wilson první oficiální oslavu Dne matek, konající se o druhé květnové neděli.
            V našich končinách měl Den matek poněkud pohnuté osudy. Začal se slavit v roce 1923 na popud Alice Masarykové, ale s příchodem komunismu ho vytlačil Mezinárodní den žen (MDŽ). Jen v některých rodinách se tradice květnové neděle udržovala navzdory oficiálním nařízením vládnoucí ideologie. Svobodně jsme se k oslavování květnového Dne matek vrátili až po roce 1989.
            Jestli existuje nějaký skutečně mezinárodní svátek, je to Den matek. V něm se zrcadlí jedinečnost a nepostradatelnost ženy ve společnosti. Z toho vyplývá, že tento svátek je svátkem převzatým. 



5 komentářů:

  1. Krásná, moudrá a pravdivá slova!
    Musím vzpomenout na mého týtu, MDŽ neuznával, vždy říkal, že je svátek matek a mamka ho brzdila, aby mlčel, abych to neřekla ve škole...
    Měj hezký sváteční večer, pa Helena

    PS: žabák je skvostný!

    OdpovědětVymazat
  2. Veľmi milá kytička, už mám aj ja nafotené nezábudky na budúci príspevok.
    Krásne si to napísala o torte, je to tak!
    Ale sú aj iné matky, máme v škole skoro vždy dieťa z detského domova a väčšina mamu má. Sú to smutné príbehy.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, taky občas nejím polévky a někdy mám raději jídlo bez přílohy, to když neudělám tolik brambor, co bych měla:o))..moc hezky jsi to napsala..měj se krásně a užívej krásných dní..Inka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, hezky napsáno, ale život je trochu složitější, než slova. Znám dost matek, které si nezaslouží být tak nazývány a dost bezdětných žen, které když se svých dětí nedočkaly, věnovaly svůj život cizím dětem a daly jim spoustu lásky. Měj se moc krásně.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komentáře :o)
Občas jsem ve skluzu trošku s odpovídáním ale čtu Vás všechny poctivě hned ♥