pondělí 10. září 2012

HRAD TROSKY

Přeju Vám krásný den plný pohody a dobré nálady :o)
Dnes přidám výlet na hrad Trosky z našeho dovolenkového sprnového výletování.
Toto je zkopírováno přímo ze stránek hradu Trosky http://www.trosky.cz/
Současnost hradu TROSKY
Hrad je majetkem státu a je spravován Národním památkovým ústavem Praha - územním odborným pracovištěm v Liberci, Jablonecká 642/23, 460 01 Liberec. Správcem hradu (kastelánem) je Mgr. Lubomír Martinek.
Provoz hradu je bez průvodce, individuální. V případě zájezdů nebo větších skupin osob nad 25 návštěvníků se v letních měsících správa hradu snaží zajistit výklad o dějinách a samotném hradu brigádními silami.
V roce 1999 bylo započato se stavbou rozhledny (vyhlídky) na věži zvané "Baba".
Trosky v současnostiZa příznivého počasí lze odsud spatřit např. města Prahu, Mladou Boleslav, Turnov i Rovensko p.T., dále České středohoří, Lužické a Jizerské hory, Krkonoše, velkou část Českého ráje a mnoho krásných míst v okolí, které po prohlídce hradu můžete jako turisté navštívit.
Tomuto počinu předcházelo provedení archeologického průzkumu v letech 1997-98. V průběhu tohoto průzkumu byly učiněny nálezy z mladší doby železné a mladší doby bronzové. Významným nálezem je část pícky (nístěj), vytesané do čedičového podloží, dokládající lití bronzu s formou na odlévání bronzové sekerky s tulejkou. Jedná se o první archeologický nález "lití na ztracenou formu" z mladší doby bronzové v Čechách. Podobnou pečeť vyjímečnosti s sebou nese i nález a odkrytí středověké tavící pece pod věží Baba. Pozůstatek byl zakonzervován a je dalším exponátem hradu.
Protože Baba se tyčí ještě do výšky 47 metrů nad úroveň terénu vlastního hradu, je z této věže, díky novému schodišti a vyhlídkovému ochozu uvnitř věže, nádherný pohled na další okolní památky, které z původní Aehrentálské vyhlídky pod Pannou nejsou vidět (hrad Kost, zámeček Humprecht, město Jičín zakladatele Albrechta z Valdštejna a jeho krajinu atd.), ale také půdorys vlastního hradu. Atraktivita hradu tím ještě vzrostla. Stavba přístupového schodiště na Babu byla dokončena v květnu 2000. Slavnostní otevření se konalo dne 26.5.2000 v podvečerních hodinách.
Hrad Trosky je jedním z nejnavštěvovanějších hradů v České republice. Tato památka je zasazena do malebné krajiny Českého ráje, který se stal ostrůvkem klidu a pohody s nádhernou přírodou a dobrými lidmi.
TOPlist
Pohled z dálky


Moji milovaní partáci na výletech :o)))

Pohled do krajiny


Na hradě byli kejklíři s vystoupením které jsme nakonec celé neshlédli protože náš pejsek se hrozně bál ohně...







Počasí nám na výletě přálo a tak jsme se rozhodli že se vydáme ještě na Valdštejn :o) Ale o tom zase někdy příště ......
Mějte krásný den.
Martina

16 komentářů:

  1. Ahoj Marti, nádherný výlet. Trosky si Vašík přímo zamiloval. O víkendu tu běhal s jejich pohledem, kde jsou další hrady Českého ráje a zjišťoval, jak je který daleko. U něj to vyhrál Valečov. Hezké výletování a nový týden ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Český Ráj je opravdu RÁJ :o) je tam přenádherně a Valečov jsem také ještě nenavštívila :o)Tak at se Vám výlet vydaří :o)

      Vymazat
  2. Ahoj, Marti! Na Troskách jsem byla, už je to víc jak deset let. Počasí nám tenkrát taky přálo, ale bohužel ne moc dlouho. Jen jsme se vyškrabali na Pannu, koukáme do dáli a tam na čisté modré obloze obrovský bouřkový mrak. Vypadalo to, že nás mine, ale on se najednou stočil a rovnou na nás. Popadli jsme děti na záda a pádili dolů jak o život. Slejvák nás chytil v půli kopce v lese, schovali jsme se do roští, ale nebylo nám to nic platné, byli jsme mokří jak myši. Prý se to tam stává dost často, Baba má v sobě hodně železa a tyhle mraky přitahuje jako magnet. Tenkrát tam ještě průvodcoval ten úžasný pán, co uměl tak nádherně vyprávět, napsal o Troskách i nádhernou knížku. Krásný nový týden! L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to my jsme tedy měli štěstí bylo přenádherně :o)ani kapka deštíku....Na průvodce jste měli štěstí ten už je ted pouze na objednání :o( ale i tak se nám tam líbilo :o)

      Vymazat
  3. Krásné výletování jste si zase užili! My s manželem jsme také kdysi byli na Troskách, ale to už je doooost dlouho! Je vidět, že tam bylo krásně! A koukám byli tam i sokolníci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano bylo tam nádherně a byli tam potulní kejklíři se svoji ohnivou šou a sokolníci :o)

      Vymazat
  4. Marti, mám to na troskách moc ráda, ten výhled...
    Jednou jsme tam neuvěřitelně zmokli :o)
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ten výhled je tam opravdu přenádherný ale než jsem tam vylezla pořádně jsem si pofuněla :o)))

      Vymazat
  5. Marti, na Troskách jsem ještě nebyla. Tak díky za krásnou procházku a inspiraci na příští rok.
    Hezké babí léto IVA

    OdpovědětVymazat
  6. Marti,nezbývá než souhlasit...Trosky a krajina kolem....krásná místa, ne nadarmo Český ráj

    OdpovědětVymazat
  7. Martinka, krásny výleta a tá panoráma ach - ach.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  8. Martinko...na Trosky chodím moc ráda,jsou od nás nedaleko.
    Moc tě zdravím Jana

    OdpovědětVymazat
  9. Hrad Trosky a celý Český ráj je opravdu ráj na zemi a všem teď doporučuju se tam jet podívat. Byli jsme tam minulý týden, takže to můžu potvrdit, jak je to krásné. Ubytování zase doporučuju přes http://www.topsleva.cz/pobyty/cesky-raj , kde jsou super ceny. Poté si stačí jen najít trasy a místa, která vás zajímají a ty projít, protože vše za víkend se stihnout nedá.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komentáře :o)
Občas jsem ve skluzu trošku s odpovídáním ale čtu Vás všechny poctivě hned ♥